Praag
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Mama
29 Juli 2008 | Tsjechische Republiek, Praag
Vanaf daar zijn we langs de parlementsgebouwen gelopen, richting de burcht. Dit was best een tocht via een lange trap vol in de zon. Eenmaal boven had je een fantastisch uitzicht over de stad. Vervolgens zijn we de via de twee binnenhoven de burcht ingelopen naar de Sint Vituskathedraal.
Omdat zowel Chris en Linda hier nog niet waren geweest gingen we in de rij staan. Dit duurde uiteindelijk slechts een kwartiertje. De kathedraal was best indrukwekkend van buiten en binnen met alle kapelletjes. Met name het graf van Nepomuk was erg bijzonder. Daarna was het twaalf uur, dus zijn we voor naar het wisselen van de wacht gaan kijken. Tot slot zijn we helemaal naar achter gelopen om de burcht helemaal te zien, hier was ook de eerste kerk waar je toegang voor moest betalen. Tot slot zijn we voorin de burcht naar beneden gewandeld. Vanaf daar zijn we met tram 23 de heuvel opgereden en terug gelopen naar de burcht op weg naar het Loreta-heiligdom, dit zag er echt mooi uit. Ook hier moest je voor betalen. Na een rondgang, de nagebouwde kapel in het midden en de kerk met enorm veel gouden versieringen en engelen, en tot slot de schatkamer. Hier hadden ze onder andere een monstrans uit de 16e eeuw die gemaakt is in Wenen en belegd met 22.000 diamanten zonder dat dat de aandacht trok van het midden.
Dit keer zijn we vanaf de zuidkant van de burcht zijn we naar beneden gewandeld, richting de Nicolaasdom. We kwamen langs allerlei kleine steegjes met bijzondere winkeltjes, in wat ook wel de Kleine Zijde wordt genoemd. De Nicolaasdom konden we al van verre zien vanwege de enorme koepel die moet lijken op die van de Sint Pietersbasiliek in Rome. Eenmaal voor de kerk viel deze best tegen, ook hier moest betaald worden voor de kerk, omdat deze wordt gebruikt voor concerten wegens de akoestiek. Omdat we hier in principe op tegen waren gingen we verder naar de volgende bezienswaardigheid.
Onderweg naar de Maria Victoriekerk kwamen we langs de Subway waar we geluncht hebben. Daarna hebben we het kindje Jezus van Praag bekeken, hier hing echt een bijzonder rustige sfeer, zeker gezien de toeristen in de rest van de stad. Ondanks dat er overal waarschuwingen waren dat je niet mocht fotograferen waren er toch genoeg toeristen die zich daar niet aan hielden. We zijn ook naar het museum geweest waar een aantal gewaden werden tentoongesteld, waaronder de kleden van het beeld. Ook konden we naar de sacristie, veel was er niet te zien. Wel was er een vriendelijke monnik die ons in het Nederlands welkom heette en gedag zei.
De volgende bezienswaardigheid was de Karluv Most. Hier zijn we heen gewandeld via de Kleine Zijde en het park ook het eiland Kampa. Hier hebben we even in de schaduw gezeten en een sanitaire stop gemaakt. In het park lagen veel mensen te zonnen, maar daar was volgens de heren geen tijd voor dus gingen we verder richting de Karluv Most. We liepen we langs het water, zodat we een mooi uitzicht hadden op de Moldau, de brug, het eiland en het Nationaal Theater. Via de Karluv Most zijn we naar de Oude Stad, gelegen op de andere oever gewandeld. Vanaf deze brug had je een mooi uitzicht op de burcht, ook waren er allerlei kleine winkeltjes met souvenirs en portrettekenaars.
In dit gedeelte van de stad hebben we het Oude stadhuis bekeken met de klokken, helaas was het net 2 uur geweest en hadden we het schouwspel gemist. Wel was er een restaurant dat een watersproeier had aangezet om af te koelen, waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt. Daarna liepen we langs het een paleis dat er uit zag als een kerk en een stukje door de Joodse wijk. Hier waren veel kasteelachtige huizen en een aantal synagogen, ook waren er een aantal minikraampjes. De huizen waren voornamelijk versierd met torentjes en kantelen. Hier belandden we midden in een groep chinezen die, zoals je zou verwachtten, druk bezig waren met foto’s te maken. En geef ze eens ongelijk, het waren net kleine kasteeltjes maar dan in rijtjeshuisvorm.
Vervolgens wouden we tram 18 nemen over het water zodat we de stad vanuit tram 23 konden bezien. Het duurde echter vrij lang, dus zijn we maar gaan lopen naar de halte vanwaar we de halve stad zijn doorgereisd. Hier hebben we even ontspannen in een park en wat gekletst zodat we weer op een lijn zaten. Tegenover het park was er een goede pizzeria waar we erg lekker hebben gegeten en de heren 2 Liter bier achterover hebben geslagen. In totaal was er ook al 5 Liter water doorheen gegaan.
Tot slot zijn we met de tram terug de stad in gegaan om in de schemer over de Karluv Most te slenteren. Dit was echt super romantisch en we hebben stil gestaan bij verschillende muzikanten met gitaar en saxofoon. De burcht was ook sprookjesachtig mooi verlicht. We hebben nog een poging gedaan om de klok van het stadhuis te zien, maar helaas deed deze het niet en waren we net als veel andere toeristen voor niets gekomen. Als laatste hebben we de metro & bus terug genomen, waar we nog even de route voor de volgende dag hebben voorbesproken in verband met de hitte die we de volgende dag verwachtten en hebben we deze een stukje ingekort.