nachtje platteland
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Mama
02 Augustus 2009 | India, New Delhi
Als eerste bezochten we het klooster in Liker met een gigantisch 8m hoog gouden boedhabeeld. Binnen hadden ze ook een supermooie mandala. Buiten waren er op een gegeven moment ongeveer 50 monnikken in rijen opgesteld om te bidden of zingen. Er liep een andere monnik rond om toezicht te houden. Bij het klooster lagen ook een heleboel landbouwvelden die tot de hoogste ter wereld behoren.
Het volgende klooster lag in het modeldorpje Alchi. Hier was de tarwe een stuk verder en waren ze al bezig met de hand aan het maaien. Omdat de winters hier erg streng zijn hebben ze slechts drie maanden om voedsel te verzamelen. In het dorpje zijn we door een aantal steegjes met kraampjes afgedaald tot we bij een vrij oud klooster (11e eeuw) kwamen wat bestond uit een verzameling chortens (gebedstempels met relieken van boedha of andere heiligen) en tempels. Overal stonden ook perzikbomen waar je het kon plukken en een paar vrouwen bezig waren pitjes te verwijderen om hier olie van te maken. Het was even wachten tot de groep compleet was, dat is het nadeel als telefoons niet werken.
Vanaf hier was het nog een uurtje rijden tot we ongeveer 7 km voor het Tingmosgang stopten bij een waterval om van het koude water te genieten en daarna te lunchen.
Bij het hotel werden we weer ontvangen met sjaaltjes en thee en kregen we onze kamers toegewezen met eigen balkon. Vincent viel direct in slaap dus ben ik in de schaduw wat gaan lezen en daarna een korte wandeling gemaakt door het dorpje. De mensen waren hier erg aardig en wouden graag op de foto. Zo was er een vrouw die bij een stupa en gebedsrollen ging bidden. De omgeving was hier eeg mooi en rustgevend. Tegen acht uur gingen we dineren in het hotel omdat dit de enige mogelijkheid in de verre omgeving was. Het hotel had op verzoek een aantal flessen bier ingeslagen (20km verderop) waarmee we in het donker op het balkon sterren gingen kijken. Helaas was het bijna volle maan dus was er veel licht en niet zoveel sterren te zien.
Omdat er niets te doen was gingen we `s-ochtends het dorpje Lamayuro bekijken en daarna al terug naar het hotel in Leh. Dit was een erg pittige tocht met veel haarspeldbochten en zand en gravelwegen. Ook kwamen we weer langs een legerpunt waar je een toestemming en paspoorten nodig waren. Vanaf boven had je echter een supermooi uitzicht op de vallei en de weg. De volgende vallei die we ineden wed gekenmerkt door een zandachtige gloed. Dit bleek de bodem te zijn van een enorm zoutwatermeer lang geleden. In een deel kon je nog erg goed de structuur herkennen. In het westelijke deel waren er echter veel landbouwvelden en lag het klooster met het dorpje dat voornamelijk bestond uit rotswoningen en eenvoudige witte huisjes die je je in de woestijn voorstelt. Rondom het klooster lagen erg veel steegjes en kwamen we bij het binnenplein met een soort theateropstelling en een mooi versierde stoel voor de hoofdlama. Het klooster was ook erg mooi en groot met een goed uitzicht op de vallei en goed onderhoude schilderingen.
Tegen twaalf uur vertrokken we richting Leh door het riviertje dwars door de vallei te volgen tot de Indus en vanaf daar richting Leh. Dit was ongeveer drie uur rijden waar we in het dorpje Nimmu gingen lunchen en Vincent de laatste 30km ging motor rjden omdat Jeroen last had van een vliegje in zijn ogen. Gelukkig kwamen we veilig aan bij het hotel waar diegene die nog puf hadden naar Shang La (de hoogste bergpas) gingen.
Tegen negen uur gingen we met de hele groep in het centrum eten bij Dreamland. We moesten alleen nog even wachten tot er plek was. De sizzler (chickensteak met peperus, groenten en rijst op een dampende houten plank) was erg lekker en aan te bevelen voor iedereen die in Noord India lekker wil eten. Het was uiteindelijk erg laat toen we weer in het hotel waren.