Delft - Afsluitdijk - Groningen
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Mama
20 Juli 2008 | Nederland, Groningen
Vanaf Delft Noord namen we de snelweg richting Leidschendam, vanaf waar we zoals afgesproken verschillende N-wegen zouden volgen, en snelwegen zoveel mogelijk zouden vermijden. De weg leidde ons langs de kust, door dorpen zoals Wassenaar, Katwijk en Vogelenzang, dwars door de bollenvelden tot aan Hillegom. Veel van deze bloemenpracht zagen we helaas niet, omdat veel van de bloemen al waren geplukt. In Hillegom was we de eerste tankbeurt van deze vakantie.
Na een wissel van zitplek gingen we verder op weg richting Bloemendaal, door een buurt met enorme villa`s. De architect van het gemeentehuis leek geïnspireerd door Het Witte Huis. Daarna over een plattelandsweg naar Heemstede. Vanaf Alkmaar hebben we de snelweg gevolgd richting Afsluitdijk, waar de meter op 77000 sprong. Onderweg was er ook een open brug. De tweede stop was bij een rotonde in Middenmeer, midden in het Wieringermeer. Hier maakten we kennis met het eerste uitgestrekte uitzicht op landbouwvelden, wat we gedurende de reis nog veel zouden zien. Hier waren ook de eerste tarwevelden (uit de preek van vanochtend) met kleine boerderijen die zo uit een openluchtmuseum konden komen. Na een indrukwekkende keerpoging met aanhanger van Vincent nam Chris het wiel over. Ondertussen plukte Linda nog wat bloemetjes voor in de auto.
De weg vervolgde over een lange, rechte snelweg, die overging op de Afsluitdijk. Na vijf kilometer hebben we een stop gemaakt bij het monument en het standbeeld van Lely om uit te waaien. Na een paar trotse foto`s gingen we door naar Fryslan.
Doordat we een afslag hadden gemist hebben we een extra rondje om gereden door Sneek en via Heerenveen, naar Groningen. Met behulp van de kaart zijn we toch in Groningen beland waar we op zoek zijn gegaan naar de camping. Dit omdat het toch al laat werd en Pieterburen leuk is, maar niet op de route.
Eenmaal aangekomen op de Campinglaan, bleek de rode stip op de kaart een paaltje te zijn, waardoor we vanaf die kant er niet in konden en een rondje om het park moesten rijden. Op de Citycamping in Groningen hebben we vlug onze tent opgezet, matjes uitgerold en luchtbed provisorisch opgeblazen. Ondertussen werd er water gekookt voor oplospasta met kaassaus en verse prei. Vooral de eenden vonden dit erg interessant. Als toetje was er vla met chocobals. Na het eten hebben we alles ingepakt zodat we nog even de stad in konden.
Omdat we tot tien uur de camping op mochten rijden hebben we er een flinke wandeling van gemaakt. Het eerste stuk hebben we een pad gevolgd door het Stadspark, waarbij we door allerlei bijzonder aangelegde tuinen kwamen en langs een enorm sportveld. Ook hoorden we geluiden van een nabijgelegen kinderboerderij. Er hing hier in het schemer een vrij bijzondere sfeer, door de politie die regelmatig controleerde. We liepen langs het station, als eerste naar de Der Aa kerk, waarbij we langs de Westerhaven kwamen. Vervolgens langs de markthallen richting het marktplein, hier konden we van ver al de Martinitoren zien. Ook stond dit bijzondere gebouw op veel wegwijzers aangegeven. Aan hetzelfde plein, tegenover de Martinikerk stond het stadhuis. We liepen eerst langs de zijkant, en pas toen we ons omdraaiden om terug naar de camping te lopen viel ons dit gebouw op. Het was echt een enorm gebouw waarvan de gevel ons deed denken aan het Witte Huis in New York. Terug op de camping hebben we de afwas hebben we laten staan voor de volgende ochtend, zodat dit niet extra tijd kosten. Toen we terug kwamen van de wandeling, hadden we hier geen zin meer in en zijn we direct naar bed gegaan.