Brussel
Door: Linda
Blijf op de hoogte en volg Mama
30 December 2008 | België, Brussel
Na afloop werd de groep opgesplitst, een deel had vandaag gespreksgroepjes de andere helft ging naar Brussel voor de middaglunch en -gebed of in de stad te dwalen. Zelf ging ik voor het laatste. Vanaf het centraal station gingen we via de grote markt, naar het manneken pis, een stukje 12e eeuwse stadsmuur, langs het prins Albertplein en uiteindelijk kwamen we bij de kathedraal. Dit deel van Brussel kan je het beste vergelijken met het antieke Rome; enorme pompeuze regeringsgebouwen, religieuze bouwwerken, steegjes en vooral veel standbeelden. In de kathedraal was de kerstsfeer nog sterk aanwezig, hetgeen een beetje afbreuk deed aan het interieur. Zo was er een enorme verzameling creatieve kerststallen van verschillende talige gemeenschappen. Daarna volgde een lunch bij de lokale versie van de mac. Omdat er nog tijd over was gingen we naar de basiliek op de Koekelberg. Vanaf de metro was dit een statig gebouw en dichterbij werd het nog groter. Van binnen viel het echter tegen, ook was er zelfs een restaurant in gevestigd. Omdat het tijd was gingen we naar de kerk waar onze workshop zou plaatsvinden. Onderweg kwamen we echter langs rechtschapenheid. Hier was een eenvoudige kerk met als opschrift `Per Mariam ad Jesum`, daarnaast lag een tuin met kruisweg, maria staties (gebeurtenissen uit het leven van Maria), Lourdes grot en bovenop de berg Golgotha met Jezus aan het kruis. De workshop waar we heen gingen ging over het uitdragen van het evangelie zoals Dom Helder Camara dat ook had gedaan. Na een inleiding door drie mensen die hem persoonlijk hebben gekend (met de nodige taalproblemen zoals ook bij andere workshops, omdat de voertaal frans is) waren er discussiegroepjes per taalgroep. Dit ging aan de hand van de vragen wie in je eigen omgeving ook zo`n voorbeeld kan zijn en wat je zelf kan doen. Na afloop was er avondeten in de Heysel (expohallen) waar de hele groep weer verenigd werd en ervaringen uitgewisseld, gevolgd door het avondgebed in aanwezigheid van belangrijke religieuze leiders zoals kardinaal Daneels, europese politici en koningin Fabiola, welke toen ze werd begroet een staande ovatie kreeg. De meditatie was dit maal van de kardinaal en had betrekking op het thema geloof, hoop en liefde. Na afloop gingen we nog terug naar onze gastgezinnen waar we werden voorzien van een natje en droogje en vooral een slaapplek aangezien morgen een lange dag wordt.